Onze visie

Bij EigenWijs geven we de aangeboren talenten van kinderen de ruimte, zodat ieder kind op een natuurlijke manier zorgeloos kan spelen en leren. Klinkt vanzelfsprekend, maar is best EigenWijs!

Natuurlijk opgroeien

We zien iedere dag dat elk kind vanaf zijn of haar geboorte heel veel talenten en mogelijkheden heeft. Die talenten de ruimte geven vinden we belangrijker dan kant-en-klare modellen te bieden.

In plaats daarvan geloven wij in een natuurlijke manier van opgroeien en ontwikkelen. Dat doen we door veel aandacht te besteden aan natuur, sport en creativiteit. We dagen kinderen uit om hun wereld te onderzoeken en enthousiast te raken over hun eigen talenten en creativiteit. De kinderen leren van elkaar, van onze medewerkers – en wij leren ook weer van hen!

Onze visie is gebaseerd op Reggio Emilia, waarin de belevingswereld van het kind centraal staat.

Grote avonturen beginnen soms heel klein

Bijzondere activiteiten op te gekke locaties maken EigenWijs uniek. Ga mee yoga’en, bootcampen, sieraden maken, op fossielenexcursie, en knutselen!

Geef creativiteit de ruimte

Kinderen kunnen zich op wel 100 manieren uiten. We bieden ze hiertoe graag de ruimte. Of het nu in dans, een tekening of een andere creatieve activiteit is. Bij alles wat we doen, is niet het eindresultaat belangrijk – want alles wat een kind maakt is mooi! – maar het proces. Iets bedenken en maken, bezig zijn met verschillende materialen, trots zijn op wat er gemaakt wordt, zelf of samen met iemand anders. Vaardigheden die je je hele leven meeneemt.

Loris Malaguzzi, pedagoog van de visie die ons inspireert, schreef een gedicht over de 100 talen van kinderen.

Vandaag sporten we onder de blauwe lucht

Bewegen is hartstikke belangrijk. Daarom gaan we, als het even kan, naar buiten op ons kinderdagverblijf en BSO-locaties, en blijven de computer en tv uit. Sterker nog, die hebben we niet eens. Bij al onze locaties hebben we gelet op de aanwezigheid van goede sport- en speelvoorzieningen. We passen de activiteiten zo aan dat ieder kind op zijn of haar eigen  niveau kan meedoen en op een speelse manier in beweging blijft!

Groene kinderopvang

Onze dagopvang heeft het keurmerk Groene Kinderopvang waar wij heel trots op zijn omdat het aantoont hoe serieus wij omgaan met natuurbeleving bij kinderen. Je kunt hier meer lezen over het keurmerk.

 

Een paleis bouwen en daarna een middagdutje!

Kinderen draaien hun hand niet om voor een creatieve, onverwachte oplossing. Bij EigenWijs geven we die talenten de ruimte. Zodat kinderen op een natuurlijke manier kunnen opgroeien.

Dicht bij onze ouders

EigenWijs hecht veel waarde aan samenwerken met ‘onze ouders’. Daarom houden we hen op de hoogte van wat er tijdens de dagopvang en BSO gebeurt, door foto’s te delen en regelmatig even bij te praten. Uiteraard respecteren we de wensen van onze ouders, die precies weten wat belangrijk is voor hun kind.